1 kg polohrubé mouky
250 g másla
1 lžička citronové kůry
1 špetka skořice
1 špetka muškátového oříšku
2 kostky droždí (84 g)
300 ml mléka
100 g cukru
3 lžíce vlažné smetany
150 g rozinek namočených v rumu
150 g kandovaného ovoce
150 g vlašských ořechů
máslo na potírání
moučkový cukr na posypání
Do mísy nasypeme mouku, citronovou kůru, muškátový oříšek, skořici, nasekané vlašské ořechy, nakrájené kandované ovoce a rozinky.Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který nalijeme do mísy s moukou a ostatními přísadami, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.Z vykynutého těsta vytvarujeme štolu - pomyslně jej rozdělíme podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu.Potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby, na horkovzduch a 190 °C. Pečeme přibližně 15 minut a poté stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme dalších 20 minut. Délka pečení závisí na velikosti štoly.Během pečení potíráme štolu rozpuštěným máslem. Upečenou štolu poznáme tak, že do ní píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí - štola je hotová.Ještě horkou upečenou štolu pomažeme pořádně máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.
Pokud štolu necháte pořádně vychladnout, zabalíte ji do celofánu a uskladníte na chladném místě, vydrží vám i 2 měsíce. Čím je štola rozleženější, tím je chuťově lepší.
Autor: hanahcotton (Hanka Svatušková) | |
Datum vložení: 01.01.2011 13:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz