250 ml jahodové šťávy (kompot, sirup)
250 ml mléka (smetany či šlehačky)
1 dortové želé čiré (dr.Oetker)
1 dortové želé červené (dr.Oetker)
cukr podle chuti
Ovocnou šťávu i mléko dosladíme dle chuti.
Čiré želé vsypeme do mléka, červené želé do ovocné šťávy a podle návodu přivedeme k varu - krátce provaříme a necháme chvíli zchladnout.
Poté do formiček lžicí nabíráme střídavě obě směsi, nalijeme vždy cca 0,5cm výšky, mezi jednotlivými kroky necháme předchozí vrstvu v lednici zatuhnout, aby se vrstvy nesmísily. Směsi ke zpracování lze v případě, že nám již moc ztuhly, prohřát krátce v MW a pokračujeme ve vrstvení.
Naplněné formičky dáme ztuhnout, před podáváním na chviličku posadíme do nádoby s teplou vodou, aby se uvolnily okraje a vyklopíme.
Zdobíme ovocem, šlehačkou...
Mléko lze nahradit např. tvarohem, bílým jogurtem, pribiňáčkem – naředit trochu mlékem. Pak bude želé smetanovější. V tom případě bych použila želatinové plátky, které se nechají nabobtnat, rozpustí se v horké vodě a vmíchají do tvarohového základu.
Červenou vrstvu lze výběrem jiného džusu změnit
Zelená - kiwi džus + zelené želé
Oranžová – meruňkový či pomerančový džus + čiré želé
Mléčná vrstva lze naopak dobarvit potravinářskými barvami a pak se fantazii a kombinaci barev meze nekladou.
inspirace na kuharka.ru, upraveno
![]() |
Autor: isindy (Ivana) |
![]() |
Datum vložení: 13.01.2011 08:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady