260 ml vlažného mléka
1 lžíce rumu
citrónová kůra (nebo trochu aroma Dr. Oetker)
2 žloutky
120 g povoleného másla (nebo jiného tuku)
500 g polohrubé mouky
1 špetka soli
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
100 g směsi:
sekané oříšky
rozinky
kandované ovoce
Dále:
máslo na vymazání formy (sádlo, 100% tuk)
hrubá mouka na vysypání
Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve do nádoby pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké, nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Pokud použijeme sušené, tak to smícháme s moukou. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce přidáme po zvukovém signálu. Těsto je spíš řidší.Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak bude postupovat běžným způsobem. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce se opět přidá až úplně nakonec do vypracovaného těsta.Ihned po vypracování dáme těsto do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout - záleží na teplotě.Pak vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, po 10 minutách teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme ještě zhruba 40-45 minut. Pokud bábovka shora více tmavne, tak formu překryjeme kouskem alobalu, nebo můžeme použít i kousek papíru na pečení. Čas pečení je orientační, záleží jak na troubě, tak i na použité formě.Upečenou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
Ještě bych chtěla jednou zdůraznit, že je nutné použít velkou bábovkovou formu. Nebo pak těsto rozdělit do dvou menších.
Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 05.05.2008 12:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz