260 ml vlažného mléka
1 lžíce rumu
citronová kůra (nebo aroma)
2 žloutky
120 g másla
500 g polohrubé mouky
1 špetka soli
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí
50 g sekané oříšky
50 rozinky
kandované ovoce
máslo (na vymazání formy)
hrubá mouka (na vysypání)
Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve do nádoby pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké, nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Pokud použijeme sušené (pak 2 lžičky), tak ho smícháme s moukou. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce přidáme po zvukovém signálu. Těsto je spíš řidší.Ihned po vypracování dáme těsto do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout.Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, po 10 minutách teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme ještě zhruba 40-45 minut.Upečenou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
Ještě bych chtěla jednou zdůraznit, že je nutné použít velkou bábovkovou formu. Nebo pak těsto rozdělit do dvou menších. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak bude postupovat běžným způsobem. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce se opět přidá až úplně nakonec do vypracovaného těsta.
![]() |
Autor: Merylas |
![]() |
Datum vložení: 05.05.2008 12:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady