3 dcl mléka
smetana ke šlehání
1 dcl cukru krupice
cukr moučka
1 kg hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
100 g másla
50 g droždí
Mandelmassa
2 vejce
1 lžička kardamonu
1/2 lžičky soli
Z droždí, trochy cukru a teplého mléka připravíme kvásek, zakryjeme hrneček talířkem. Necháme cca 15 min vykynout. Do mísy prosijeme mouku, rozmícháme v ní sůl, kardamon, kypřící prášek a cukr. Ve zbylém teplém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme 1 vejce. Vykynutý kvásek přidáme do mísy, postupně přiléváme mléko-směs a zapracováváme, až bude těsto pěkně hladké, lestklé a ne příliš lepivé. Uprostřed mísy se vytvoří bochan. Těsto necháme pod utěrkou 1/2 hodiny nakynout.
Těsto vyjmeme z mísy a na pomoučeném válu prohněteme. Rozdělíme na 14 dílků. Z každého vytvoříme bochánek a klademe jej na pečící papír na plechu. Bochánky překryjeme utěrkou a necháme odpočinout další 1/2 hodinu. Po vykynutí je potřeme druhým rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 225-250°C pečeme 8 až 10 minut. Necháme vystydnout.
Bochánkům odřízneme čepičku. Vydloubneme kousek vnitřku, podle chuti k těstu přidáme Mandelmassu a zjemníme trochou mléka. Vzniklou směsí naplníme semlor. Ušleháme smetanu, na vrstvu náplně dáme asi 1/2 dcl šlehačky a přiklopíme čepičkou. Poprášíme moučkovým cukrem.
Při teplotě 235°C se nám bochánky zespoda trochu moc upekly. Doporučujeme tedy klidně teplotu 200°C.
Autor: www.zarovi.cz | |
Datum vložení: 18.05.2008 20:11 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz