Těsto:
350 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
80 g Hery (nebo jiného tuku)
2 vejce
3/4 kypřicího prášku do pečiva
1-2 lžíce mléka (podle potřeby)
Náplň do závinu:
jablka
sekané ořechy
strouhanka
cukr krystal
skořice
Náplň do koláče:
1 kg vypeckovaných třešní
4-5 lžic Maizeny
cukr krystal
skořicový cukr
strouhanka
1 žloutek nebo mléko na potření
Závin: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nastrouháme nahrubo. Strouhanku opražíme na suché pánvi. Plech vyložíme pečicím papírem.Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme těsto, necháme chvíli v chladu a rozdělíme na dva díly.Na záviny vyválíme těsto na obdélníky, pod pruhem jablek posypeme opraženou strouhankou, nebo mletými piškoty, dá se použít i perník.Jablka smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a sekanými ořechy, dáme na pruh strouhanky a těsto přes náplň z obou stran přehneme.Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 40 minut dozlatova.Koláč: Uvedené těsto vydá na dva koláče. Koláčovou formu vyložíme papírem na pečení.Do formy namačkáme těsto, které musí být vytaženo i na boky formy.Vypeckované třeště smícháme s Maizenou, cukrem, skořicovým cukrem a ořechy.Vše smícháme a rozprostřeme na těsto, které jsme předtím posypali strouhankou.Ovoce přikryjeme dalším dílem těsta, uděláme otvory, nebo zářezy, aby mohla unikat pára, potřeme mlékem nebo žloutkem a vložíme do trouby.Pečeme na 180 °C zhruba 40 minut dozlatova.
Toto těsto dělám už léta, moc dobře se s ním pracuje. Jinak doporučuji nechat pár hodin odležet, koláče nebo záviny hezky změknou a provlhnou. Mně osobně víc chutnají až druhý den. Místo jablek se dá použít i tvaroh, kdy smícháme 3 kostky tvarohu se 3 vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pod tvaroh strouhanku nedáváme. Místo závinů můžeme udělat dva koláče, nebo dát těsto na velký plech. Můžeme použít punčové aroma.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 13.06.2008 00:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz