Kvásek:
2 lžíce mléka
1 lžička krupicového cukru
42 g čerstvého droždí
Těsto:
240 ml mléka (podle potřeby)
400 g polohrubé mouky
70 g hladké mouky
125 g cukru krupice
1 špetka soli
150 g másla
3 žloutky
Tvarohová náplň:
300 g tvarohu (v kostce)
50 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového pudinku
1 lžíce rozinek
trocha rumu
Drobenka:
50 g krupicového cukru
50 g másla
90 g polohrubé mouky
Dále:
povidla
1 žloutek na potření
moučkový cukr na povrch
Nejprve přichystáme kvásek z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic vlažného mléka a necháme vzejít.Oba druhy mouky prosejeme do mísy, vmícháme sůl, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Dále vmícháme zbývající vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo a 3 žloutky.Uhněteme hladké těsto, mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme s cukrem a pudinkovým práškem, přimícháme rozinky a rum.Zároveň připravíme drobenku, na kterou smícháme cukr, mouku a na menší kousky nakrájené máslo, promačkáme na kousky do drobivé konzistence.Po vykynutí těsta z něj odkrajujeme lžící malé kousky, které zakulatíme a vytvoříme z nich na lehce podsypaném vále placičky.Naplníme je přichystaným tvarohem, uzavřeme a klademe na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Necháme na plechu ještě překryté utěrkou chvilku nakynout, cca 10 minut.Středy koláčků pak vytlačíme důlkovačem a do vzniklého důlku dáme povidla. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou.Pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C asi 35 minut. Vychladlé koláče pocukrujeme.
Autor: holubova32 (Šárka Barošová) | |
Datum vložení: 31.01.2011 09:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz