500 g hladké mouky (pokud chcete, aby byl opravdu jako v pravěku, tak nějakou hrubší)
cca 5 pl medu
5 čl pepře
(pokud chcete perník sladší, přidejte cukr)
(pokud je medu málo, přidejte trochu vody)
Mouku prosejte do mísy nebo na vál, uprostřed udělejte důlek a vlijte med. Vypracujte tuhé těsto a potom zapracujte pepř.Z těsta udělejte placky a dejte je na vymazaný plech péct při 200°C do zlatohněda.
Perníku se říkalo peprník kvůli složení s pepřem.
Perník je starší než chléb, ještě nějaký pátek trvalo než se přišlo na primitivní chleba "mouka, voda, sůl".
Nynější složení mu dali Pražští caletníci.
(perník je staročesky calt)
Autor: blabol.jachym | |
Datum vložení: 02.02.2011 11:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz