Tukový bochánek:
250 g polohrubé mouky
200 g tuku (máslo nebo rostlinný tuk)
Těsto kynuté:
250 g polohrubé mouky
1/4 lžička soli
30 g droždí (kvásek)
60 g cukru krupice
250 ml mléka (raději méně a v příp.potřeby po troškách přidávat)
2 žloutky
1 citron - kůra
tuk na vymazání plechu
vejce na potření
Tukový bochánek:
Z mouky a tuku rychle zpracovat tukový bochánek a dát ho do chladničky.
Těsto kynuté:
Kváskem zadělat a dobře vypracovat těsto a nechat ho asi 40 minut kynout(v chladničce i přes noc).
Těsto musí být o něco tužší než na buchty, ale ne tak tuhé jako na vánočky.
Vykynuté těsto ještě krátce propracovat, pak ho vyválet na placku, doprostřed dát tukový bochánek zformovaný do nízkého čtverce, těsto složit ze čtyř stran do středu jako obálku a rozválet.
Pak těsto přeložit na polovinu a rozválet pruh, který pomyslně rozdělíme na třetiny – ty přeložit na sebe (pravou na střední a levou na ně). Těsto dát asi na 20 minut ztuhnout do chladničky.
Skládání těsta a rozvalování se opakuje třikrát.
Nakonec těsto rozválet a formovat tvary. Ty pak přenést na tukem vymazaný plech, nechat chvíli kynout a nakonec povrch potřít rozšlehaným vajíčkem (ale opravdu jen povrch, ne po stranách - pak by těsto hůře lístkovalo).
Pečivo z plundrového těsta se vkládá do dobře předehřáté trouby, podobně jak lístkové.
Po zapečení (asi 10 minutách) teplotu snížit a pečivo dopéct dozlatova.
Já plundrové těsto nedělám, připadá mi to zdlouhavé, ale moje maminka ho občas dělávala.
Budete-li někdo mít fotku, prosím o přidání.
Autor: Nadja (Naďa) | |
Datum vložení: 05.02.2011 16:49 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz