Těsto:
4 vejce
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Dále:
moučkový cukr na posypání utěrky při svinutí
Na náplň I.:
500 ml mléka
2 sáčky pudinku (libovolného)
1 lžíce cukru (podle chuti)
Na náplň II.:
džem
Dále:
100 g čokolády na máčení
1 lžíce ztuženého tuku (např.Iva)
250 ml šlehačky na zdobení (bez přídaného cukru-není třeba)
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky našleháme na sníh, přisypeme cukr a opět šleháme do tuha. Přidáme žloutky, zašleháme a nakonec zlehka přimícháme po částech mouku.Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.Plech vložíme do předehřáté trouby a piškot pečeme při 170 °C asi 15-20 minut.Nachystáme suchou utěrku, pocukrujeme moučkovým cukrem a ještě teplou roládu na ni překlopíme. Sundáme opatrně pečicí papír a i s utěrkou srolujeme (povrch rolády se takto nesloupne). Pozor! chceme dělat miniroládky, tak roládu srolujeme ne jako klasicky na široko, ale nadlouho (budou menší roládky, ale bude jich více).Mezitím uvaříme pudink. Připravíme ho z 500 ml mléka a 2 pudinků, hodně mícháme, bude hustý. Osladíme podle chuti.Roláda nemusí úplně zchladnout – rozmotáme ji, smotáme již bez utěrky a v polovině rozřízneme. Máme dvě menší rolády, jednu potřeme teplým právě uvařeným pudinkem a druhou marmeládou.Pomalu pevně smotáme tak, aby spoj byl dole. Dáme vychladit.Misku nebo hrnek s čokoládou (tukem) dáme do horké vody a necháme rozpustit a poté trochu vychladnout – bude lépe držet na roládkách – nesteče tak.Rolády potom pokrájíme asi na 1 cm široké roládky (pro snadné krájení doporučuji utírat nůž a máčet ho ve vodě) a namáčíme v čokoládě (osvědčilo se, aby čokolády v misce bylo necelý 1 cm, roládky se tak dají celé položit a potom vidličkou nebo špachličkou nabrat, trochu okapat) a pokládáme na pečicí papír.Ztuhlé zdobíme šlehačkou.
Zdroj: inspirace z časopisu Katarínka
Roládu peču z 5-6 vajec, ale dnes jsem pekla jen ze 4, aby roláda byla tenčí.
Nabízím variantu, jak z rolády uděláte zákusky třeba jako z cukrárny:-) a díky čokoládě neoschnou.
Dělala jsem experiment i s pudinkem, protože jsem nechtěla krém.
Čokoláda vespod, šlehačka nahoře a kyselejší marmeláda uprostřed – marmeládové nakonec zvítězily.
Do poloviny šlehačky jsem dala červený barmanský sirup Monin Grenadine.
Autor: jahoda | |
Datum vložení: 12.02.2011 18:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz