650 g hladké mouky
275 g másla
4 vejce
60 g moučkového cukru
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
4 lžíce vlažného mléka
1 lžíce cukru
2 špetky soli
Dále:
1 vejce na potření
náplň dle chuti
cukrový rozvar (nemusí být)
plátky mandlí (nemusí být)
Mléko smícháme s rozdrobeným droždím, přidáme lžíci cukru, mouky a necháme vzejít kvásek.Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce, kvásek a vypracujeme hladké těsto, do kterého postupně zapracováváme změklé máslo.Takto připravené těsto necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto obracíme a stlačujeme zpět. Poté jej zabalíme a přes noc necháme odpočívat v lednici.Druhý den formujeme různé tvary (šneky, šátečky, bochánky). Můžeme plnit tvarohem, či potřít cukrovým rozvarem.Na plech vyložený pečicím papírem klademe jednotlivé briošky. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinu kynout.Vykynuté briošky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat mandlemi a vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
Autor: mraketka | |
Datum vložení: 17.02.2011 16:25 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz