4 velké pomeranče
1 citrón
2-3 polévkové lžíce cukru krystal (podle vlastní chuti)
želatinové plátky 6 ks nebo sáček dortového želé na které jste zvyklí
pomerančový džus cca 400 ml - množství nutno změřit podle postupu
50 ml bílého rumu (možno vynechat)
Pomeranče a citron dobře umyjeme, rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Vymačkáme šťávu.Vezmeme jednu prázdnou polovinu a změříme její objem v odměrce, tak zjistíme kolik tekutiny budeme potřebovat na celkovou dávku.Vymačkanou šťávu z citrusů doplníme do požadovaného množství džusem, použila jsem pomerančový, ale můžete použít jiný, například s kontrastní barvou.Plátky želatiny namočíme podle návodu na cca 5 minut do studené vody.Ochutnáme šťávu s džusem a přisladíme, pokud se nám zdá málo sladká - přisladila jsem třemi lžícemi krystalového cukru. Můžeme přidat trochu bílého rumu, ale není to nutné.Štávu s cukrem zahříváme, ale nevaříme.Když je šťáva horká a cukr rozpuštěný, vložíme plátky želatiny a rozmícháme, rozpustí se téměř okamžitě.Vydlabané poloviny citrusových plodů položíme na hrníčky nebo do muffinkové formy, aby měly stabilitu. Já jsem použila muffinkovou formu.Do každé poloviny nalijeme šťávu s rozpuštěnou želatinou a necháme dobře zchladit do druhého dne.Druhý den ostrým nožem začistíme okraje a každou polovinu ještě jednou rozkrojíme.
vyrobeno podle původního receptu zde, jen mírně upraveno:
http://varecha.pravda.sk/recepty/citrusove-zele-fo...
Autor: Betyna (Marcela) | |
Datum vložení: 18.02.2011 19:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz