3 hrnky polohrubé mouky
6 lžic cukru krupice
2 žloutky
6 lžic rozpuštěného tuku
1 hrnek mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
1 vanilinový cukr
1 špetka soli
kůra z 1/2 citronu
2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
Jablková nádivka:
6 jablek
6 hřebíčků
2 lžičky skořice
100 ml vody
2 balíčky vanilového cukru
3-4 lžíce cukru krupice (dle kyselosti jablek)
Drobenka:
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
50 g tuku
Dále:
4 lžíce rozpuštěného tuku na potření
Nejdříve připravíme jablečnou nádivku: Oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici, podlijeme vodou a dusíme 40 minut na mírném ohni doměkka a odpaření tekutiny. Ke konci dušení přidáme vanilinový cukr a cukr krupici dle kyselosti jablek. Dáme vychladit.Mírně ohřejeme mléko (nesmí být příliš horké, jinak nám kvásek nevykyne). Do mléka zamícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut kvasit. Mezitím rozpustíme tuk.Do mísy prosejeme přes síto polohrubou mouku (mouka se proséváním prokypří a těsto je z ní lepší), přidáme cukr, vanilinový cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a nastrouháme trochu muškátového oříšku (asi 2 špetky).Pak do mísy přilijeme vykynutý kvásek a 6 lžic rozpuštěného tuku a zaděláme v těsto. Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu (já používám mísu Tupperware a v té je těsto za 1/2 hodinky vykynuté).Mezitím co nám kyne těsto, připravíme drobenku. V míse smícháme mouku s cukrem a rukama zapracujeme tuk tak, že ho drolíme mezi prsty s moukou a cukrem. Plech vyložíme pečicím papírem.Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, lehce ho posypeme moukou a válečkem rozválíme na 1 cm tlustý obdélník. Při rozvalování podsypáváme moukou, aby se nám nelepilo. Rozválené těsto lehce posypeme moukou (aby jablková nádivka neprosákla do těsta) a rozřežeme na 12 čtverců.Na každý čtverec dáme doprostřed jablkovou nádivku a vždy dva protilehlé rohy koláče uprostřed spojíme.Koláče klademe na připravený plech, potřeme celé rozpuštěným tukem, posypeme 1 lžící drobenky a pokapeme pár kapkami rozpuštěného tuku.Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut při 150°C. Upečené koláče/šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.
Autor: duckie | |
Datum vložení: 27.02.2011 20:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz