Korpus:
150 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
150 g mletých mandlí
3 lžíce nemletého máku
3 velká vejce
100 g krupicového cukru
Krém:
8 žloutků
šťávu a kůru z 1 velkého pomeranče
šťávu a kůru z 1 citronu
100 g krupicového cukru
100 g másla
Na podušení pomerančů:
2 středně velké pečlivě omyté pomeranče
400 ml vody
350 g krupicového cukru
Omyté pomeranče nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, dáme do kastrolu, posypeme cukrem, zalijeme vodou a vaříme velmi mírným varem asi 20 minut, než kůra „zesklovatí“.Necháme vychladnout. Troubu vyhřejeme na 180°C.Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a rozložíme na dno ty nejhezčí dušené plátky pomerančů.Zbylé pomeranče scedíme, sirup zachytíme, 100 g těchto pomerančů a 75 ml sirupu rozmixujeme.Připravíme těsto:
smícháme mouku, mandle, mák a prášek do pečiva.V jiné míse rozšleháme vejce s cukrem do husté pěny, rychle vmícháme rozmixované pomeranče a moučnou směs.Vylijeme do formy na rozložené pomerančové plátky a upečeme. Necháme vychladnout ve formě, pak vyklopíme a sloupneme papír. Tím se pomeranče dostanou nahoru. Po úplném vychladnutí 1-2x prokrojíme a pokapeme zbylým sirupem.Příprava krému:
Žloutky a kůru a šťávu z citrusů rozšleháme a přecedíme do kovové misky. Přidáme cukr a máslo. Misku posadíme nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání metlou uvaříme hustý krém, může to trvat až půl hodiny.Prokrojený korpus naplníme zchladlým krémem, povrch ještě potřeme sirupem, mírně zatížíme a necháme aspoň 2 hodiny v chladnu rozležet, ale čím rozleželejší, tím lepší, dnes je to 4. den, dojídala jsem poslední kousek a byl super ;-).
Tento koláč zachutná těm, kdo mají rádi pomerančovou marmeládu s kousky kůry. Krém je obdobou slavného „lemon curd“, citronového másla. Je lehký a výrazný.
Zdroj receptu: Apetit 1/2005, od cukrářky Mirky Slavíkové (nyní van Gils)
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 02.03.2011 21:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz