TopRecepty.cz

Kynutý koláč - mřížka


Kynutý koláč - mřížka

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
2 vajíčka
2 dcl vlažného mléka
3 PL krystalového cukru
1 PL sádla
40 g Hery
1 PL oleje
špetka soli
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry

Tvarohová náplň:
1 tvaroh
1 vanilkový cukr
1 vejce
3 PL moučkového cukru
rozinky (vše smícháme)

Povidlová náplň:
300 g povidel
1-2 PL rumu
skořice (smícháme všechny ingredience)

Maková náplň:
70 g mletého máku
1,5 dcl mléka
40 g cukru
10 g tuku a krátce podusíme.

Ořechová náplň:
100 g mletých vlašských ořechů
1,5 dcl mléka
cukr podle chuti a provaříme.

Jablečná náplň:
5 oloupaných jablek (nakrájíme na malé kousky a rozvaříme na hustou kaši)
kterou osladíme vanilkovým cukrem
přidáme mletou skořici (Osladíme podle kyselosti jablek)

Drobenka:
100 g hrubé mouky
80 g másla
80 g krystalového cukru a vše důkladně smícháme

Postup

Kynuté těsto: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a 1 PL mouky a necháme kvásek vzejít. Mezitím připravíme zbytek těsta: Všechny přísady připravíme do mísy, ve zbytku mléka rozpustíme sádlo a Heru. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme ho a vypracujeme těsto. až se nám odlepuje od stěn a necháme kynout.Než nám těsto vykyne, připravíme náplně a drobenku.Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále a část odložíme na mřížku. Rozválené těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Z odloženého těsta vyválíme 18 tenkých válečků a dva spolu zkroutíme a vytváříme mřížku. Necháme znovu kynout asi 20 minut.Pak už plníme jednotlivé čtverečky náplněmi a posypeme drobenkou. Mřížku můžeme potřít vejcem.Koláč pečeme na 180°C asi 35 minut. Nepéci zbytečně dlouho, aby těsto nebylo vysušené.

Poznámka

Tento recept není můj, poslala mi ho známá a já jsem ho trochu upravila podle sebe.

autor Autor: Masula (Máša Kartašová)
Datum vložení Datum vložení: 09.03.2011 13:54

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz