300 g listového těsta
6 jablek
170 g cukru krystal
50 g másla
Troubu předehřejeme na 170 °C.Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.Do hrnce nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat. Poté vmícháme po kouskách asi 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.Máslový karamel vlijeme na dno pečicí formy.Na něj poklademe vedle sebe kousky jablek (první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru), stlačíme je k sobě a poklademe plátky zbylého másla.Listové těsto vyválíme do kruhu o velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 35-40 minut. Před vyklopením necháme koláč 5 minut odpočinout.Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor! Může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.
Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.
Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.
Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.
Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit.
Autor: isindy (Ivana) | |
Datum vložení: 12.03.2011 23:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz