500 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
80 g cukru krupice
250 ml vlažného mléka
1 špetka soli
70 g másla
2 vejce
olej (podle potřeby)
Náplň:
300 g mletých vlašských ořechů
100 ml horkého mléka
50 g rozinek namočených v rumu
50 g moučkového cukru
Hrozienka namočené v rume necháme odkvapkať a pomelieme najemno.Z mlieka, droždia, polovice cukru urobíme kvások.Z múky, soli, zvyšku cukru, masla a vzídeného kvásku urobíme cesto, ktoré necháme nakysnúť, tak do polovice, zbytok dokysne už, ako hotový koláč.Cesto rozvaľkáme, ale ešte skôr z neho tak 100 g odložíme stranou. Vaľkáme do kruhu.Na plech dáme fóliu na pečenie a do stredu hlinenú nádobku dnom nahor, všetko natrieme olejom.Rozvaľkaný kotúč dáme na plech, cez nádobku a naplníme do kruhu plnkou z orechov, pripravenou zaliatím horúcim mliekom a pridaním cukru a hrozienok.Potom postáčame koláč smerom ku stredu. Cesto ktoré je na rajničke pokrájame na 8 dielov cez vrch a preložíme cez stočený závin. Koláč natrieme žĺtkom a dozdobíme ružičkami z cesta, ktoré sme si na začiatku odložili, tie nenatierame žĺtkom, ale olejom a dáme piecť, 180-200 °C polhodinu, aj viac pekne do tmava.
![]() |
Autor: Danculka (Anna Danková) |
![]() |
Datum vložení: 14.03.2011 09:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady