2 vejce
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1 sáček vanilinového cukru
1 sáček prášku do pečiva
trocha másla
hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem šleháme do pěny. Přidáme mléko a olej a opět pořádně promícháme. Přisypeme po troškách mouku a kypřící prášek. Ručním šlehačem si můžeme pomoct a mít těsto udělané ještě rychleji ;) Vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při asi 175°C. Do těsta můžeme pro kontrolu zapíchnout špejli, pokud na ní nezůstává tekuté těsto a vytáhneme ji čistou, je upečeno =)
Dají se z toho vyrobit spousty koláčů, např.:
- přidáme dvě lžíce kakaa a na plechu před pečením nastříkáme na těsto mřížku z tvarohu smíchaného s trochou cukru (kdo zná koláč "prošívaná deka", vypadá to stejně)
- těsto necháme světlé, na těsto nastříkáme tvaroh jako v předchozím tipu a do vzniklých čtverečků dáme kompotované jahody (skvělé jsou i broskve nebo meruňky)
- upečeme ve formě jako bábovku
- nebo můžeme třeba poklást strouhanými jablky či hruškami a posypat skořicí; borůvky a drobenka, rybíz a drobenka, rebarbora a drobenka... Fantazii se meze nekladou ;)
Výhodou je, že se nic nemusí vážit, stačí dva přibližně stejné hrnečky - 1 na tekuté ingredience a 1 na sypké =)
Fotka je těsto s kakaem a nastříkaným tvarohem - viz výše...
Autor: klari (Klára Kovaříková) | |
Datum vložení: 15.03.2011 18:23 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz