400 g polohrubé mouky (co nejlepší kvality)
150 ml vlažného mléka
25 g droždí (2/3 standardní kostky)
60 g másla
60 g jemného krupicového cukru
2 žloutky
1 lžíce rumu
sůl
citronová kůra
olej na smažení
marmeláda nebo povidla
1 lžíce moučkového cukru na posypání
Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši – ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete.
Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.
Po této době by měl mít kvásek hustou pěnu. Pokud nemá, počkejte ještě chvíli. Nebude-li ani pak žádná aktivita kvásku, zadělejte s novým droždím jiný, dle předchozího postupu.Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou.Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou – a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nelepivé, vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin.Odložte vařečku, zakryjte mísu čistou a suchou utěrkou a nechte vykynout na dvojnásobný objem. Zabere to asi 45-90 minut.Vykynuté těsto vyklopte na moukou posypanou pracovní plochu. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou 1 cm. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, při smažení se dost zvětší.Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte 30 minut odpočívat.Do širokého a nízkého hrnce nalijte olej, cca 2 cm a nechte jej rozehřát. Koblihy musí plavat a nedotýkat se dna. Koblihy vkládejte jednotlivě tak, aby zaplnily celou plochu oleje v jedné vrstvě. Koblihy dávejte do oleje vrchní stranou dospod. Pak ihned přiklopte poklicí a vyčkejte. Koblihy naběhnout díky páře, která se během smažení dělá pod poklicí. Smažte 2-3 minuty, dozlatova ze spodní strany, pak odkryjte a koblihy otočte, již nepřikrývejte poklicí a nechte dosmažit.Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta. Nenechte olej příliš přehřát, koblížky by se na povrchu příliš rychle spálily a uvnitř zůstaly syrové.Koblížky na povrchu potřete marmeládou, případně je rozkrojte a marmeládovou náplň natřete dovnitř. Jste-li ještě o něco pokrokovější, vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte.A nebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte okraje k sobě a nechte příslušnou dobu dokynout. Pokud se však při smažení nedopatřením dostane do oleje kousek špatně utěsněné marmelády, kvůli vysoké teplotě rychle zkaramelizuje, ztmavne a na povrchu všech smažených koblížků zanechá nehezké černé puntíky.Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, snězte ještě tentýž den.
Tento recept najdete v knize Kuchařka pro dceru 3. vydání, bližší informace o této knize najdete zde - http://www.smartpress.cz/titulnistranka/kniha-1.ht...
Autor: Kuchařka pro dceru (Jana Zatloukalová) | |
Datum vložení: 17.03.2011 21:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz