TopRecepty.cz

Větrníky karamelové


Větrníky karamelové

Suroviny

Těsto:
260 ml mléka
100 g másla (nebo Hery)
160 g hladké mouky
4 vejce
0,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli

Pudinkový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 smetana ke šlehání 31-33 %
1 vanilkový cukr

Karamelová šlehačka:
1 smetana ke šlehání 31-33 %
150 g cukru krupice

Poleva:
50 g cukru moučka

Dále:
tuk na vymazání plechu

Postup

Den předem připravíme karamelovou šlehačku - viz poznámka.Na odpalované těsto přivedeme k varu mléko se špetkou soli a máslem (nebo Herou), pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou.Pak na velmi mírném ohni necháme těsto chviličku propařit.Sundáme z plotny a necháme lehce prochladnout. Zlehka poprášíme kypřicím práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Pro snadnější zapracování vajec použijeme ruční šlehač nebo robot s třecí metlou.Těsto naplníme zdobícího sáčku s větší řezanou špičkou.Troubu rozehřejeme na 220 °C.Na pomaštěný plech (nemusí být pečicí papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky, asi 4-5 cm velké.Pak na plech mezi větrníčky nakapeme trochu studené vody a na dno trouby postavíme kastrůlek s horkou vodou. Plech vložíme do trouby.Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu. Pak teplotu snížíme na 160-180 °C a dopečeme dalších 10 minut, až větrníčky zrůžoví.Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou.Mezitím uvaříme pudink podle návodu na obalu a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.Smetanu ušleháme dotuha.Do studeného pudinku zašleháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku.Z karamelové smetany dáme stranou 3 lžíce na polevu, zbytek ušleháme.Větrníky v polovině částečně nařízneme a naplníme.Na dno - nejlépe lžičkou nandáme pudinkový krém a na něj zdobičkou nastříkáme ušlehanou karamelovou šlehačku.Přiklopíme a mašlovačkou potřeme povrch karamelovou polevou.Polevu připravíme tak, že 3 lžíce karamelové smetany rozmícháme s moučkovým cukrem, až se hmota bude táhnout jako med. Pokud by byla řídká, přidáme opatrně cukr, pokud hustá, přidáme lžičku horké vody.Polevu necháme trochu zaschnout a můžeme podávat.

Poznámka

Větrníky jsou nejlepší čerstvé, ale korpusy můžete upéct předem a plnit dodatečně. Naplněné do druhého dne trochu zvlhnou, ale nejsou promáčené.
Množství náplně je přesně na množství větrníků, nic vám nezbude.
Karamelovou šlehačku si připravíme podle http://www.toprecepty.cz/recept/10512-karamelova-s...
Těsto: zdroj Maminčiny recepty

autor Autor: Hella
Datum vložení Datum vložení: 23.03.2011 23:03

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz