Těsto:
250 ml černého piva
6 lžic medu
1/2 lžičky sody
4 vejce
100 g hnědého cukru
175 ml oleje
140 g špaldové mouky (nebo polohrubé mouky)
130 g hladké mouky
1 špetka soli
1,5 lžičky prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička perníkového koření
10 g čerstvého zázvoru
Karamelizované hrušky:
1 kg hrušek
citronová šťáva
100 g hnědého cukru
50 g másla
1 rovná lžička perníkového koření
Nejdříve připravíme hrušky. Oloupané a nakrájené na plátky je pokapeme citronem, aby nezhnědly. Na pánvi rozpustíme máslo a cukr. Jakmile začne cukr pěnit, přidáme hrušky, posypeme kořením a na mírném plamenu dusíme asi 10 minut.Na těsto necháme spolu pivo a med v kastrůlku přejít varem, odstavíme a po částečném zchladnutí vmícháme sodu a necháme zcela zchladnout.Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej a pivo a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a kořením. Přidáme oloupaný a nastrouhaný, nebo přes lis na česnek (vlákna zůstanou v lisu a do těsta tak dojde jen čistá dřeň) prolisovaný zázvor.Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení, na dno rozložíme hrušky (karamelizovanou šťávu z hrušek, která krásně zhoustla, necháme na dokončení), opatrně nalijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C.Po zchladnutí opatrně otočíme dnem vzhůru, sloupneme papír na pečení a povrch ještě pokapeme odloženým karamelem.Koláč je šťavnatý a velice chutný.
Inspirace: Apetit 03/2005, upraveno.
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 25.03.2011 19:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz