Těsto:
500 g hladké mouky
250 g tuku (Hera)
40 g droždí
1 kypřicí prášek
2 vejce
1 špetka cukru
1 špetka soli
7 lžic mléka (podle potřeby i více)
Náplň:
povidla (nebo ořechová, tvarohová, maková náplň)
moučkový cukr na obalení
Mouku v míse promícháme se solí a práškem do pečiva. Uděláme do ní důlek, do kterého nadrobíme droždí. Maličko ho pocukrujeme, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvásek vzejít.Pak přidáme vejce a na menší kousky nasekaný tuk. Trochu promícháme. Vyklopíme na stůl a rychle rukama zpracujeme. Pokud by bylo těsto tuhé, můžeme přidat trochu mléka.Odebíráme postupně kusy těsta a než ho zpracujeme, zbytek vždy uložíme do chladu. Těsto rozválíme a rádlem nebo nožem nakrájíme nejprve pruhy a pak čtverečky asi 6x6 cm. Na každý dáme trochu povidel nebo jakékoliv jiné nádivky a spojíme dobře protilehlé strany do šátečku.Ukládáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut dorůžova a pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.
Je nutné pracovat rychle a těsto odkládat do chladu, protože rychle kyne a pak by se při pečení šátečky otevíraly.
Z toho důvodu také není dobré používat na zpracování těsta pekárnu.
Tyto koláčky velmi dlouho vydrží a jsou velmi křehké.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 02.04.2011 19:58 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz