250 g jablek
250 g hrubé mouky
150 g cukru (+ 2 lžíce na posypání jablek)
1 vanilkový cukr
2 vejce
hrst lískových oříšků
hrst rozinek
1/2 prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžíce oleje
2 lžíce smetany
2 lžíce kakaa
Dále:
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Omáčka:
500 g jahod
cukr
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička Solamylu
Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Posypeme cukrem, promícháme a necháme 30 minut odležet.
Poté přimícháme zbylý cukr, vejce, rozinky, oříšky, kakao, olej a smetanu a na závěr vmícháme prosátou mouku se sodou a práškem do pečiva. Dobře promícháme.
Přelijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo formy a pečeme při 160°C 30-40 minut. Otestujeme špejlí.
Na omáčku rozpůlíme jahody, posypeme je cukrem a dáme je povařit do smetany. Zahustíme solamylem, rozmíchaným v malém množství vody.
Vychladlý koláč přeléváme horkou omáčkou.
Recept na koláč je z pořadu Toulavá kamera ochutnává Česko, omáčka je vlastní.
U nás byla verze bez oříšků, kvůli alergii.
Autor: Eliza | |
Datum vložení: 08.04.2011 18:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz