Na dorty:
175 g hořké čokolády
75 g másla
50 ml Brandy
2 vejce
25 g hladké mouky
špetka prášku do pečiva
20 g kakaa
1 glazovaná hruška
50 g plátků mandlí
75 g krupicového cukru
máslo na vymazání formiček
Na hrušky:
250 g hnědého cukru
250 ml bílého dezertního vína
1 vanilkový lusk
3 hrušky
1) Hrušky: v kastrůlku či pánvi smíchejte cukr s vínem a zrníčky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Hrušky oloupejte, nechte jim ale stopky. Rozpulte je a kulatým vykrajovátkem z nich odstraňte jadřince. Hrušky vložte do kastrůlku, přilijte asi 150ml vody (měly by být ponořené)a překryjte. Vařte na mírném ohni asi 20 minut. Hrušky pak nechte v sirupu vychladnout.
2) Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Čokoládu rozlámejte a spolu s máslem a brandy ji rozpusťte v misce nad párou. Misku sundejte a k čokoládě přimíchejte žloutky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Jednu vychladlou glazovanou hrušku nakrájejte na kostičky a spolu s mandlemi přidejte do těsta. Začněte šlehat bílky a jakmile budou zpola našlehané, přisypte cukr. Sníh opatrně spojte s těstem.
3) Čtyři kulaté formičky (široké 8-10cm) vytřete máslem, rozdělte do nich těsto a pečte asi 15 minut. Nechte vychladnout a vyklopte.
4) Mezitím vlijte do pánve půl hrnku tekutiny, ve které se vařily hrušky. Položte do ní hrušky řezem dolů a vařte, dokud nezačnou karamelizovat. Podávejte s dortíkem.
Dobré také s vanilkovou zmrzlinou.
Recept z Chef Gurmán 2010 :-)
Autor: klucinov | |
Datum vložení: 09.04.2011 19:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz