500 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
180 g másla
120 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 celé vejce
42 g droždí (1 kostka)
50 g rozinek
250 ml mléka
10 g soli
1 špetka mletého muškátového oříšku
1 špetka rozemletého anýzu
1 vejce na pomazání
100 g mandlí (nebo ořechů)
Z droždí, poloviny vlažného mléka a 4 lžic hladké mouky z receptury umícháme kvásek, který necháme v teple asi 15 minut vzejít. Mezitím rozpustíme pozvolna máslo a necháme vychladnout.K vzešlému kvásku přidáme zbytek hladké mouky, polohrubou mouku, rozpuštěné a vychladlé máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a celé vejce, rozinky, zbytek mléka, sůl a koření. Těsto vypracujeme ručně nebo pomocí robotu a necháme kynout 2 hodiny.Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a stočíme bochánky. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Přikryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se nepřichytl alobal na mazance.Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečicí papír sundáme a necháme dopéct dalších 10 minut.
![]() |
Autor: Ivana41 (Ivana Černá) |
![]() |
Datum vložení: 11.04.2011 22:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady