500 g jablek (čistá váha)
300-350 ml jablečného moštu (nebo vody)
1 vanilkový pudink
krupicový cukr (podle chuti)
mandlové lupínky nebo nahrubo strouhané ořechy (možno vynechat)
1 balíček piškotů (podle potřeby)
Na pěnu:
200 g zakysané smetany
400-450 ml mléka (spíš 400 ml)
10 g sypké živočišné želatiny
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr (podle chuti)
cukr (podle chuti)
250 ml smetany ke šlehání (nebo 1 Rama Cremefine na šlehání v lahvičce)
Jablka nastrouháme a rozvaříme s částí moštu nebo vody, ve zbytku rozmícháme pudink a přidáme do jablek spolu s mandlemi nebo ořechy a cukrem, pokud je třeba. Za stálého míchání velmi krátce povaříme.Na dno dortové formy rozložíme piškoty, zalijeme jablečnou směsí a znovu poklademe piškoty, mírně zamáčkneme a necháme vychladit.V části z už odměřeného mléka, zhruba 150-200 ml rozšleháme želatinu a necháme ji cca 15 minut nabobtnat.Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pozvolna zahříváme a mícháme, až se želatina rozpustí. Odstavíme a necháme trochu prochladnout. Teplota při zahřívání by neměla přesáhnout 60 °C. K rozpuštění stačí ale podstatně nižší.Zakysanou smetanu vyšleháme s cukrem, vanilkovým a skořicovým cukrem, přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou + zbytek odměřeného mléka. Želatina jde rozpustit i v celém množství mléka najednou, ale déle pak trvá, než zchladne.Jak směs začíná lehce tuhnout, tak zlehka vmícháme ušlehanou smetanu nebo Ramu, dáme na jablečný základ a necháme pořádně ztuhnout v chladničce, nejraději do druhého dne.Před podáváním objedeme kolmo nožem dortík ve formě, tím ho uvolníme a formu otevřeme. Krájíme na řezy a dozdobíme dle vlastní fantazie.
Horní vrstva je opravdu pěna, jinak se může ubrat mléka nebo přidat želatiny. Dortová forma o průměru 23 cm je úplně plná.
Recept je z časopisu Žena & kuchyně a je mírně poupravený.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 09.07.2008 00:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz