1 kg hladké mouky
4 lžíce rumu
150 g rozinek
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
400 ml vlažného mléka
200 g krupicového cukru
1/2 lžičky citronové kůry
3 vejce
1/2 lžičky soli
40 g másla
1 vrchovatá lžíce sádla
4 lžíce slunečnicového oleje
Dále:
vejce na potření
mandle na ozdobu
Plech vyložíme pečicím papírem.Rozinky namočíme do rumu. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trochu cukru, rozmícháme a necháme vzejít kvásek.Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, mléko, rozinky i s rumem, citronovou kůru, vejce, sůl a rozpuštěný tuk.Nakonec přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto.Necháme hodinu kynout a vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které pak samostatně tvarujeme.Vytvarované mazance položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme přikryté ještě 30 minut nakynout.Poté je pomažeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme mandlemi. Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 35-40 minut.
Mazanec je z magazínu Albert. Pekla jsem z 3/4 dávky a měla jsem velký, malý a věnec k tomu, takže pro celou rodinu.
![]() |
Autor: janusa (Jana Krajská) |
![]() |
Datum vložení: 23.04.2011 13:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady