500 g hladké mouky
60 g cukr krystal
1 vanilkový cukr
40 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného)
200 ml smetany ke šlehání 31%
100 ml vody
2 žloutky
citronová kůra
150 g másla
1/2 lžičky soli
Dále:
med
rum
moučkový cukr
Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme důlek vložíme žloutky a nastrouhanou citronovou kůru, posypeme cukrem a vanilkovým cukrem a sušeným droždím, lehce promísíme.Smetanu, máslo a vodu ohřejeme, až se máslo rozpustí a je teplé. Teplou směsí zaděláme těsto. Můžeme zadělat i v robotu s malými otáčkami. V ruce hněteme vařečkou, až se v něm dělají bubliny.Lehce posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout v teple.Z čerstvého droždí musíme nejdříve udělat kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a cukru. Jakmile vzejde, přidáme do těsta, dál je postup stejný.Vykynuté těsto dále již nezpracováváme. Utrhujeme kousky přibližně o váze 50 g. Ušouláme provázek o průměru 1 cm a zatočíme do šneku, konec zaštípneme, aby se neroztočil.Na plech dáme pečicí papír nebo ho jen potřeme máslem.Klademe šneky a pečeme při 185 °C asi 20 minut, až zezlátnou. Ještě horké šneky potíráme směsí z medu a rumu.Pocukrujeme moučkových cukrem.
![]() |
Autor: 45natalie |
![]() |
Datum vložení: 30.05.2011 19:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady