Piškot:
4 vejce
1/2 hrnku vanilkového cukru (používám domácí výrobu)
1/2 hrnku oleje
1 hrnek jahod (rozmixovaných nebo rozmačkaných)
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli (na šlehání sněhu)
Náplň:
1 jahodová marmeláda
1/2 hrnku rozmixovaných jahod
1 sáček želatinových plátků (Dr. Oetker)
Šlehačka:
1 šlehačka Rama Cremefine (na šlehání)
2 sáčky šlehačky v prášku (Dr. Oetker)
3/4 hrnku rozmixovaných jahod
1. Troubu předehřejeme na 180st. a nejdříve ušleháme sníh z bílků + špetka soli.(Sníh se šlehá nejdříve z toho důvodu, že metličky jsou suché a čisté, pokud by byly od žloutků, sníh neušleháte). Dále si dáme do pár lžic vody namočit želatinové plátky.
Žloutky šleháme s vanilkovým cukrem min.2minuty do pěny, zašleháme olej a zamícháme rozmixované nebo důkladně rozmačkané jahody. Nakonec zlehka zamícháme střídavě sníh a mouku s práškem do pečiva (přes sítko).
Na dno dortové formy (průměr 26cm) upevníme pečící papír – boky nenatíráme, pokud máme teflonovou nebo nepřilnavou formu. Boky jen zvenčí obalíme alobalem a pečeme asi 40 min. při 180st. Po této době vyzkoušíme špejlí – jestli je upečeno, zůstane suchá.
Necháme vychládnout, korpus rozřízneme na dvě poloviny a vrátíme do formy, vyložené igelitem (boky můžeme upevnit gumičkou)
2. Jahody rozmixujeme společně s marmeládou, zahřejeme želatinu dle návodu a vše smícháme. Necháme vychladnout a nalijeme na spodní korpus. Opatrně přiklopíme druhou polovinu a dáme do ledničky, než si připravíme šlehačku.
3. Šlehačku našleháme společně se sypkými šlehačkami a zašleháme rozmixované jahody.
Ozdobíme dort a vrátíme na chvilku do ledničky.
Upozornění: pokud píši 1 hrnek rozmixovaných jahod, tak celých jahod to budou asi 2 hrnky.
Na nějakém zahraničním webu jsem narazila na fintu obalit formu pásky z alobalu, který tak nějak chladí boky formy a piškot se peče stejnoměrně a prostředek se nevyboulí.
Zkusila jsem dnes poprvé a tak rovný korpus jak podle pravítka jsem ještě neměla :-), ale může to být jen náhoda.
Pokud máte s tímto někdo zkušenosti, budu ráda, když se podělíte.
Letos sklízím jahody dříve, než slimáci :-), tak jsem vymyslela takový jahodový „ná“řez.
Na potření můžete použít klidně samostatnou marmeládu, ale do šlehačky jahodami nešetřete, nebudete litovat.
Autor: jahoda | |
Datum vložení: 11.06.2011 22:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz