TopRecepty.cz

Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky


Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky

Suroviny

Na korpus:
2 vejce
1 špetička soli do sněhu
60 g moučkového cukru
60 g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
Dále:
trochu tuku na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy

Na tvarohovou hmotu:
500 g tvarohu ve vaničce
300 ml mléka
20 g sypké želatiny
1 skořicový cukr
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek aroma Griotte
1 Rama Cremefine (nebo jiná šlehačka)
350 g třešní

Na želé košíčky:
1 sáček Galaretky

Na dozdobení:
šlehačka
topping
meduňka (nebo máta)

Postup

Na dno dortové formy dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100 % tuk, např. Omegu.Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidáváme mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy.Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme, až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50 °C, neměla by přesáhnout 60 °C.Tvaroh prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma (možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme.Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná.Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vodu - místo 500 ml dát 400-450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 500 ml horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začnou želírovat.Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 500 ml ochucené vody ji dáme 18-20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60 °C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji.Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat.Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abychom měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1itru tekutiny.Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.

Poznámka

Kdo nemá rád skořici, tak se dá přidat místo ní vanilkový cukr a do těsta třeba trošku citronové kůry. Místo třešní se dá použít i jiné sezónní ovoce. Dortová forma je opravdu úplně plná.
Kdo nemá Galaretku, tak použije buď ovocné želé v prášku od Dr. Oetkera nebo se může ochutit voda nějakým ovocným sirupem nebo nápojovým práškem, něco jako Tang, Vitacit apod. a na 5 dl ochucené vody použijeme 20 g sypké želatiny. Taktéž můžeme použít nějaký džus nebo neperlivou limonádu.
400 ml vody na přípravu želé
Dávám odkaz na přípravu ovocného želé
http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7...

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 12.06.2011 18:50

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz