TĚSTO:
300 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
200 ml mléka
80 g rozpuštěné Hery nebo jiného tuku
2 vejce
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
špetka soli
21 g čerstvého droždí
višně
Na drobenku:
mouka
cukr
máslo
Na potření okrajů:
rozkvedlané vejce
lžička mléka
Do domácí pekárny dáme nejdříve mléko, vejce, máslo, poté mouky smíchané s cukrem a solí a nakonec navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Příprava těsta. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 části, z každé části ručně uděláme kulatý koláč a položíme na plech na pečící papír (na 1 plech se vejdou 2 koláče). Na koláč klademe višně jednu vedle druhé, mírně je nakonec zatlačíme do těsta. Vydatně posypeme drobenkou a kraje koláčů potřeme vejcem s mlékem. Necháme kynout než se vyhřeje trouba a pečeme na 200°C cca čtvrt hodinky. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme okraje a do koláčů párkrát píchneme špejlí, aby se něco z povrchu vsáklo do koláče.
--------------
Drobenka: Do másla řádně zahněteme tolik mouky a cukru, aby jsme měli jednotnou tuhou kouli (mouka a cukr v poměru asi 1:1, já dávám víc cukru než mouky). Dáme na chvíli do ledničky. Potom drobenku strouháme na hrubém struhadle rovnou na koláče.
Autor: sardinka (Kristýna) | |
Datum vložení: 25.06.2011 11:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz