Těsto se žloutky:
800 g polohrubé mouky
2 větší špetky soli
90 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra z bio citronu
120 g másla (nebo jiného tuku)
2 žloutky (z větších vajec)
370 ml mléka (podle potřeby)
42 g čerstvého droždí
Těsto bez žloutků:
770 g hladké mouky
30 g sójové mouky
2 větší špetky soli
120 g másla (nebo jiného tuku)
90 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra z bio citronu
42 g čerstvého droždí
430 ml mléka (podle potřeby)
Do části vlažného mléka dáme trošku cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.Mouku smícháme se solí, cukrem, kůrou, přidáme rozpuštěný vlahý tuk, žloutky rozšlehané ve vlažném mléce a vše přidáme k mouce a zaděláme těsto, které necháme vykynout.Těsto můžeme zadělat v domácí pekárně, kde zvolíme program "Těsto". Těsto ale nenecháme v pekárně celou dobu kynout, přendáme ho do mísy, jelikož by "uteklo".Z těsta můžeme běžným způsobem upéct různé moučníky - záviny, šneky, koláče, bábovky, dukátové buchtičky.
Taky třeba jen vyválený plát potřít vlahým tukem, posypat sekanými oříšky s trochou cukru a svinout. Taky se dá místo oříšků posypat kakaem s cukrem, nahoře se ještě musí pokapat rozpuštěným tukem a svinout. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, necháme chvíli kynout, potřeme vlahým tukem, vložíme do předehřáté trouby, po zapečení už trochu volněji dopečeme. Pokud posypeme skořicovým cukrem a nakrájíme na kolečka a upečeme, máme šneky. Tukem potírám pak i na povrchu, těsně před pečením. Šneky dělám i s oříšky, dají se nakrájet i trošku hrubší a upéct ve formě jako růže, mezi sebou je tukem nepotírám, jen na povrchu. Závin s libovolnou nádivkou z poloviny těsta můžeme upéct ve vymazané větší bábovkové formě. Z těsta se dají péct taky ovocné moučníky, na plechu nebo v koláčové formě. Poklást např. rozpůlenými švestkami, trošku posypat skořicovým cukrem a nahoru dát drobenku.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 18.07.2008 23:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz