100 g moučkového cukru
1/2 vanilkového cukru
několik kapek citronového aroma od Dr.Oetkera nebo trochu citronové kůry z bio citronu
1 vejce
špetka soli do sněhu
1 dl oleje
2 dl vody
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1/3 lžičky skořice nebo méně i více - možno i vynechat úplně
300 g višní nebo jiného sezónního ovoce
na vyložení formy papír na pečení a na dozdobení moučníku na talíři oslazená zakysaná smetana
cukr
opražené mandlové lupínky
několik višní
meduňka
Z bílku a špetičky soli si ušleháme pevný sníh.Žloutek, citronové aroma, zhruba 1 - 2 lžíce vody z už odměřených 2 dl si prošleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí, vodu, vše smícháme dohromady a nakonec už jemně vmícháme sníh.Formu remosky si vyložíme papírem na pečení a vlijeme do ní těsto. Aby nám papír lépe držel, tak si odstřihnutý kus můžeme zmuchlat do koule a formu vyložit. Pokud nemáme papír, tak musíme formu vymazat tukem a vysypat např. hrubou moukou. Papír je ale lepší.Poklademe vypeckovanými višněmi nebo jiným ovocem, přiklopíme a pečeme 40 minut.Příště bych dala do formy polovinu těsta, na to ovoce a zbytek těsta a ještě na povrch ovoce. Bylo to tak psáno i v receptu, ale těsto se mi zdálo dost řídké a myslela jsem, že višně propadnou ke dnu. Nepropadly vůbec.Po upečení topné těleso odklopíme, chvíli necháme a pak koláč vyndáme z formy na mřížku. Odstraníme papír na pečení, pocukrujeme, nakrájíme a na talíři dozdobíme dle své fantazie nebo necháme jen jako řezy.
Recept je přizpůsobený pro menší remosku Originál.
Zdroj receptu: Žena a kuchyně, nyní se časopis jmenuje Kuchyně. Recept je mírně poupravený.
Kdo nemá remosku, upeče v nějaké vhodné formě v troubě.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 13.07.2011 18:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz