Těsto:
20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
4 lžíce mléka
400 g hladké mouky
sůl
40 g sádla
40 g moučkového cukru
1 vejce
kůra z 1 citronu
1/2 l mléka
Náplň:
2 hrnky borůvek (lze zvolit i jiné ovoce)
150 g cukru
skořice (nebo rozinky)
tuk na vymazání plechu
moučkový na posypání
vanilkový cukr na posypání
Plech vymažeme tukem. Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.Do mísy prosejeme mouku se solí. Přidáme rozehřáté sádlo, cukr, rozšlehané vejce a citronovou kůru.Nakonec přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme řidší těsto. Necháme asi 45 minut kynout.Těsto roztlačíme na plech a necháme ještě chvíli kynout.Na těsto stejnoměrně rozdělíme borůvky (nebo jiné ovoce) posypeme je cukrem a skořicí a můžeme posypat také rozinkami. Necháme znovu kynout zhruba 15 minut.Okraje koláče potřeme tukem, plech vložíme do trouby a pečeme na 180 °C, do té doby než okraje koláče zezlátnou.Upečený koláč necháme prochladnout a před podáním sypeme ještě moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Autor: Anja | |
Datum vložení: 22.07.2008 11:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz