Korpus:
20 dkg cukru
10 dkg oleje
4 žloutky
10 dkg vlažné vody
25 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilka
vejce na sníh
Krém:
1 litr červeného rybízu
250 g másla nebo lepšího tuku na pečení
cukr moučka (podle chuti)
vanilkový cukr
vanilkový pudink
Ovocná vrstva:
1 litr různého zahradního ovoce (já jsem použila maliny, jahody, rybíz červený a černý)
3 sáčky čirého želé (tj. na 750 ml tekutiny)
korpus: Nejdříve cukr olej a žloutky utřeme, zalejeme vlažnou vodou, přidáme mouku, prášek, vanilku a z bílků ušleháme tuhý sníh. Pečeme na 150 až 180 stupňů v rozehřáté troubě, čas nevím vždycky to zkouším špejlí.
krém: rybíz rozvaříme a přes sítko vymačkáme šťávu do jiného hrnce, ten dáme na plotnu a vaříme. Když začne šťáva vřít pomalu vlejeme puding (ten jsme smíchali s vodou) a mícháme dokud nezačne směs houstnout. Necháme vystydnout.
Mezitím nakrájíme rozměklý tuk na plátky vložíme do misky a s moučka cukrem ušleháme máslovou pěnu.
Až šťáva vychladne na pokojovou teplotu po lžících zamixujte do másla. Všechno záleží na vaší chuti, protože množství cukru a šťávy určujete vy, ale krém by měl být trochu trpký, sladko-kyselý. Určitě nenechávejte krém nevýrazný. Krém má sytě růžovou barvu
ovocná vrstva:
Tak to už je jednoduché poklademe ovoce a zasypeme vanilkovým cukrem. Uvaříme želatinu podle návodu na obalu a zalejeme dortík.
Když jsem dělala dortík poprvé použila jsem na krém máslo, ale trošku se mi srazil. Nicméně v lednici pěkně ztuhl a vůbec to nevadilo. Podruhé jsem použila zlatou hanou, chuťově mi to přišlo horší než s máslem ale zase se krém nesrazil, musela jsem použít i víc rybízu, abych chuť hané srazila. Nevím jestli to bylo shodou náhod nebo to bylo změnou tuku. Celý dortík byl hrozně dobrý má sladkokyselou chuť a moje skoro tchýně a skoro tchán si opravdu pochutnali. Řikali, že je jako z cukrárny, když za mlada chodívali tak nevim...:D
Autor: aksuve (Eva) | |
Datum vložení: 30.07.2011 14:02 |
Domácí vánočka | |
Tvarohová štola | |
Vánoční tvarohová štola | |
Vánočka Moniky Absolonové | |
Čokoládová poleva od... | |
Nadýchaný hrnečkový perník | |
Chutné vafle | |
Bílková poleva na perníčky | |
Máslový krém na vánoční... | |
Štafetky |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz