2 vejce
170 g cukru moučka
50 g medu
300 g hladké mouky
1/3 lžičky sody
strouhaná citronová kůra
1 lžička perníkového koření
tuk na vymazání plechu
Hladkou mouku promícháme se sodou. Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 24 hodin odpočinout v chladu.Druhý den vyválíme co nejtenčeji a vykrajujeme větší oválné placičky.Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 170 °C asi tak 3-5 minut. Vyndáme je jen co zrůžoví, musí být lehce nedopečené.Za tepla je srolujeme do tvaru ouška, dáme vystydnout do užší skleničky, aby držely tvar a nerozvinuly se. Můžeme dělat třeba jen menší placičky nebo vykrajovat různé tvary.Plníme dle chuti a fantazie.
Toto pečivo se peče od 13. stol. na počest vyhnání Tatarů při obléhání Štramberka. Obyvatelé pak našli pytle nasolených uší, které Tataři uřezávali křesťanům. Místo perníkového koření můžeme použít sladkého pečení od Avokada, nebo špetku badyánu, hřebíčku, anýzu, skořice, nového koření, muškátového květu.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 23.07.2008 23:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz