Korpus:
180 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
100 g hery nebo jiného tuku na pečení
1 vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Náplň:
350-400 g josty
30 g cukru krupice (nebo podle kyselosti ovoce)
1 vanilkový cukr
50-100 g smetany (tučnost i množství dle libosti)
2 celá vejce
hrst josty navíc
Z ingrediencí na korpus vypracujte rukama těsto, až se pěkně spojí, zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu odležet v chladu.
Jostu operte, odstraňte stopky i "bubáky", smíchejte s oběma cukry a krátce povařte. Směs rozmixujte a přeceďte, aby se odstranila zrníčka a slupky. Nechte vychladnout do vlažna. Poté přilijte směs vajec a smetany. Nemusíte šlehat, stačí dobře zamíchat.
Těsto vyválejte, vyložte dortovou nebo koláčovou formu, propíchejte vidličkou a při 180°C 15 minut předpečte. Vyjměte formu z trouby, do korpusu vhoďte hrst josty a zalijte to celé připravenou směsí. Pečte dalších 25-35 minut, dokud směs na povrchu lehce nezatuhne. Při poklepu by se měla chvět jako pudink. Koláč nechte důkladně vychladnout (můžete i vychladit).
Můžete použít i ANGREŠT místo josty, jen přidejte při vaření ovoce víc cukru.
Inspirace v časopisu Apetit.
Koláč má skvělou kyselkavou chuť! Já použila smetanu 12%, takže je to skoro i dietní =) A hlavně PLNO náplně a skoro žádné těsto!!!
Omlouvám se za různé světlo u fotek, pekla jsem večer, krájela až ráno...
Autor: Kanyla (Kamila) | |
Datum vložení: 02.08.2011 12:37 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz