500 g hladké mouky
150 g cukru krupice
150 g másla (nebo Hery)
2 celá vejce
5 lžic mléka
1 kypřicí prášek
1/2 vanilkového cukru
citronová kůra
1 kg jablek
1 lžíce cukru krupice
skořice
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Hladkou mouku prosejeme do mísy a promícháme s kypřicím práškem.Přidáme cukr, tuk nakrájený na kostičky, vejce, mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru a rukama vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočívat v lednici.Dobře umytá jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme s cukrem a skořicí. Podle chuti přisladíme.Troubu rozehřejeme na 250 °C.Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta rovnoměrně rozválíme na velikost plechu a pomocí válečku přeneseme na připravený plech. Těsto můžeme rozválet rovnou na plechu. Kraje těsta vytáhneme do stran.Na takto připravené těsto rozprostřeme připravená jablka.Druhou polovinu rozválíme na velikost plechu a položíme na jablečnou vrstvu. Opět si můžeme pomoci válečkem. Kraje koláče lehce přimáčkneme k sobě, aby nám při pečení nevytekla šťáva. Povrch koláče potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby mohla pára při pečení unikat ven.Pečeme v rozehřáté troubě 15-20 minut.Po vychladnutí krájíme na úhledné řezy.
Autor: verunka.jaskova | |
Datum vložení: 02.08.2011 21:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz