1 hrnek malin
200 ml smetany 33%
1 vanilkový lusk
2 vejce
špetka soli
cukr krupice dle chuti
1 lžíce Solamylu či Maizeny
1 piškotový korpus kupovaný
lžíce brandy či rumu (pro "dospělou" variantu)
Smetanu přivedeme k varu spolu s rozříznutým vanilkovým luskem. Odstavíme z ohně, lusk vyjmeme a vyškrábneme vnitřek lusku do smetany. Poté smícháme žloutky se škrobem, pomalu vlijeme za stálého míchání smetanu, osladíme dle chuti a nalijeme zpět do kastrůlku. Za stálého míchání povaříme na hustý krém.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, poté postupně přidáváme cukr krystal podle chuti a zašleháme do sněhu.
Do pohárů rozdělíme maliny, přidáme vrstvu vanilkového krému, poklademe kousky korpusů a zastříkneme alkoholem. Nakonec dáme lžicí sněhovou čepici a vše necháme na 1-2 min. zapéct v troubě pod grilem.
zdroj: časopis Albert - upraveno
Smetanu, škrob a vanilkový lusk lze nahradit jednodušší variantou mléka, vanilkového pudinku s kapkou vanilkového aroma pro zvýraznění vanilkové chuti.
Místo kupovaného korpusu jsem použila kousky kakaového korpusu z dortů, které schovávám na mrazáku pro takovéto příležitosti.
V původním receptu se krém nechá vychladnout a zapéká se až studený pohár, nás ale večer honila mlsná, s chlazením jsem se nezdržovali a během 30min. bylo uvařeno i snězeno :)
Autor: isindy (Ivana) | |
Datum vložení: 10.08.2011 08:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz