Těsto na věnec:
35 g moučkového cukru
3 vejce
90 g másla (nebo jiného tuku)
21 g čerstvého droždí
150 ml vlažného mléka
300 g polohrubé mouky
1 špetka soli
Dále:
1/2 lžíce oleje na vymazání formy
Sirup na napuštění:
90 ml vody
60 g cukru krupice
70-90 ml tuzemáku (nebo nějaké pálenky)
Na přetření povrchu:
60 g meruňkového džemu (nebo marmelády)
50 ml vody
Na ozdobu:
500 g čerstvých jahod (nebo třešní)
meduňka (nebo máta)
Z odměřeného množství mléka trochu odlijeme, přidáme 2 špetky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.V míse utřeme změklé máslo s cukrem a postupně po jednom zašlehaváme celá vejce (vše zhruba o stejné teplotě).K máslovému základu přidáme kvásek, zbytek mléka, mouku smíchanou se špetkou soli a těsto dobře vymícháme. Těsto bude řidší.Vylijeme ho a rozetřeme do hladké věncové formy vymazané olejem a necháme kynout.Po vykynutí formu vložíme do středně vyhřáté trouby a při 170 °C upečeme. Délka pečení je zhruba 30 minut.V době pečení připravíme sirup na napuštění. Svaříme vodu s cukrem, vaříme tak dlouho, až se dělá pěna - větší bubliny jinak řečeno hrubší perličky. Odstavíme a přidáme rum.Věnec po upečení vyklopíme na větší talíř a ještě na horký nanášíme štětcem nebo silikonovou mašlovačkou cukrový sirup s rumem. Pokud trochu steče na talíř, tak se zase vsákne do moučníku spodem.Po vsáknutí ještě povrch věnce přetřeme rozvarem - džem rozvaříme do hladké hmoty s troškou vody.Věnec necháme vychladnout a pak střed naplníme ovocem.
Zdroj: Knihovnička recepty.
Na fotu je vidět méně ovoce, mělo by ho být více, ale neměla jsem.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 13.08.2011 17:49 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz