TopRecepty.cz

Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta


Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta

Suroviny

250 ml vody
1 špetka soli
90 g másla
140 g hrubé mouky
4 vejce
tuk na vymazání plechů
Dále:
oblíbený krém (nebo šlehačka)

Postup

Vodu, sůl a máslo povaříme, ztlumíme plamen a vsypeme mouku.Důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nechytá se dna. Konzistence hmoty nesmí být kašovitá (jde z ní vytvarovat koule, která drží tvar).Poté odstavíme z ohně, necháme částečně vychladnout, aby hrnec nebyl již horký.Troubu předehřejeme na 250 °C.Postupně přidáváme po jednom vejce a šleháme. Výsledná hmota je lehce "táhlá", věnečky po nastříkání na plech drží kontury.Na vymaštěný plech stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou malé věnečky (2 patra kroužků nad sebou) či menší pusinky/hromádky bez vnitřního otvoru (větrníčky).Dáme do trouby předehřáté na 250°C, po 5 min ztlumíme na 200°C a dopečeme dozlatova.Troubu během pečení pokud možno neotvíráme, nemáme-li skleněná dvířka, pečeme cca 5 min zprudka, 5 min volněji a poté můžeme krátce zkontrolovat, ale jen pootevřít dvířka a nakouknout, aby teplota prudce neklesla.Horké věnečky sundáme z plechu a ihned prokrojíme. Po vychladnutí plníme krémem dle chuti nebo jen šlehačkou.

Poznámka

Na oslavu 60. narozenin jsem dělala 60 ks, naskládala na tác do pyramidy, celé "svázala" karamelovou nití jako pavučinou... Vznikl efektní a chutný dárek pro mlsného oslavence.
Ještě doplnění - pokud byste dělali také karamelovou nit, skladujte v chladnu, ale ne v lednici, jinak vám vlhkost uvnitř nit rozpustí a ona zmizí...tedy skápne na věnečky...chuti to vůbec neublíží, ale efekt bude pryč ;)

Hledala jsem odpalované věnečky, ale našla jsem jen jiný poměr surovin a použitou hladkou mouku, tak přidávám i tuto variantu.

autor Autor: isindy (Ivana)
Datum vložení Datum vložení: 16.08.2011 18:42

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz