Těsto:
1/4 l mléka
2 kostky čerstvého droždí
8 lžiček cukru
500 g polohrubé mouky
200 g majonézy
2 žloutky
Drobenka:
50 g změklého másla
30 g cukr krupice
1 vanilkový cukr
100 g hrubé mouky
Nádivka tvarohová:
250 g tvarohu (kostka)
vanilkový cukr
cukr krystal dle chuti
2 žloutky
citronová kůra z 1 citrónu
1/2 lžíce mléka
červený rybíz
Plech vyložíme pečicím papírem. Do vlažného mléka vhodíme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.Do mísy prosejeme mouku, přidáme majonézu, rozšlehané žloutky a kvásek. Těsto zaděláme a řádně vypracujeme až je lesklé. Přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout.Než těsto vykyne, připravíme drobenku. Změklé máslo smícháme s oběma cukry a hrubou moukou a rukou rozemneme.Těsto po vykynutí vyklepneme na vál posypaný polohrubou moukou. Odkrajujeme kousky těsta zhruba po 30 g, které ihned v dlaních tvarujeme do kuliček a vkládáme na plech. Dáváme pouze 3 bochánky vedle sebe. Hodně nakynou.Do středu kuliček vytlačíme důlky dnem skleničky, které poprášíme moukou. Kraje koláčů potíráme rozšlehaným vajíčkem.Potom teprve plníme tvarohem, na který poklademe rybíz, promíchaný s trochou krystalového cukru a posypeme drobenkou. Necháme znovu vykynout. Nádivku obměňujeme dle chuti.Pečeme na prostředním roštu při teplotě 180 °C do zrůžovění.
Z této dávky těch koláčů není moc. Většinou dělám ze dvou dávek. Těsto můžeme zadělat i v domácí pekárně, a to v pořadí tekutiny, suchá směs a potom majolka a kvasnice na konec. Po vlastní zkušenosti mohu ale říci, že ručně zadělávané těsto je lepší. Co se týče chuti.
Autor: plotna (Jana Vojtová) | |
Datum vložení: 02.09.2011 08:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz