Těsto:
200 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
200 ml mléka
80 g másla
2 žloutky
7 g sušeného droždí (nebo 30 g čerstvého)
1 špetka soli
1 špetka nastrouhané citronové kůry
1 špetka zázvoru
500-700 g libovolného ovoce (podle chuti)
vanilkový cukr
Drobenka:
7 lžic hrubé mouky
3 lžíce másla
5 lžic moučkového cukru
1 lžíce skořice
Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí: vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, cukr, zázvor, citronovou kůru, obě mouky a droždí.Zapneme program na těsto a necháme pekárnu pracovat.Mezitím připravíme ovoce podle chuti (jablka nastrouháme, bobulovité ovoce umyjeme a necháme okapat, ostatní nakrájíme na půlky, měsíčky nebo na kousky) a promícháme ho s vanilkovým cukrem. slušnou vrstvu a potom uděláme drobenku z mouky, cukru, skořice a másla.Suroviny na drobenku prsty promneme, až vznikne drobivá směs.Plech vyložíme pečicím papírem a vylijeme na něj hotové polotekuté těsto. Namáčíme si ruce a dlaněmi těsto stejnoměrně roztáhneme do rohů a po celém plechu. Pak ho přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout.Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C.Na vykynuté těsto rovnoměrně rozložíme připravené ovoce, koláč posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25-30 minut.
Koláč mám z mé kuchařky, je to rodinný recept, už po babičce. Koláč je krásně vlhký, je nadýchaný a moc dobrý! Na ovoci nešetřete, dejte ho co nejvíc!
![]() |
Autor: Bibinka (Janinka) |
![]() |
Datum vložení: 03.09.2011 20:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady