500 g hroznů
500 g rozinek
sladké víno podle potřeby na rozinky
150 ml vlažného mléka
2 lžičky sušených kvasnic
120 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
olivový olej
máslo
sůl
1. Hrozienka dame do pohara so sladkym vinom napucat. Suche kvasnice dame do trosky vlazneho mlieka s lyzickou cukru aktivovat, ked sa nic nedeje, po 5 minutach vyhodime a pouzijeme ine.
2. Do misky dame preosiatu muku ( u nas sa tazko zhana polohruba ), aktivovane kvasnice, mlieko, stipku soli a 2/3 cukru. Vymiesame cesto, ked treba, pridame trochu vody, alebo muky.
3. Zlahka vymastime misku olivovym olejom a vlozime z cesta spravenu gulu, zakryjeme foliou na teplom mieste a nechame kysnut cca 1-1.5 hodiny, pokial sa cesto nezdvojnasobi. Na pomucenej doske cesto zrazime dolu a rozdelime na dve polky. Ja som pouzil formu 23 cm. Z polky som vytvaroval disk, ktory som vlozil na spodok formy a poukladal polku cerstveho hrozna a polku scedenych hrozienok. ( Kto chce, zlahka pocukruje praskovym cukrom ).
4. Navrch hrozna som polozil druhu polku naformovaneho cesta a poukladal hrozno a hrozienka, pocukroval. Zakryl a nechal kysnut este 1 hodinu. Na vrch pokrajal male kusky masla a dal piect do predohriatej rury cca 180 C na cca 45 minut.
Stary dedinsky jednoduchy, nemoderny kolac.
Autor: Nonya | |
Datum vložení: 05.09.2011 03:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz