Korpus:
cca 180 g sušenek výrazné chuti (já použila pomerančové polomáčené s mléčnou čokoládou zn. McVitie´s)
menší hrstička mandlových lupínků
cca 80-100 g rozpuštěného másla
Náplň:
250 g mascarpone
250 g tvarohu (tučnost dle libosti)
150 g zakysané smetany (taktéž tučnost dle libosti)
1 rovná lžíce sypké želatiny (používám Dr.Oetker)
Sušenky rozdrtit (ručně nebo robotem), smíchat s mandlemi a máslem. Drobenku udusat do dortové formy vyložené peč.papírem a na 180°C péct 8 minut. (Pokud máte sušenky hodně tučné, stačí másla méně, pokud ale spíš sušší, másla se nebojte).
Na náplň smíchat mascarpone, tvaroh a smetanu (ideálně vše pokojové teploty, pokud ne, pomůže tyčový mixér). Směs by měla být hladká. Dle návodu připravit želatinu a vmísit ji do hmoty. Želatiny je tam spíš symbolické množství, ale toto lehké zpevnění stačí! Nakonec náplň nalít do vychladlé formy a to celé nechat v lednici nejlépe 24 hodin (je to hezčí na řezu a korpus se příjemně proleží).
Servírujeme např.s pomerančovou marmeládou (třeba i naředěnou nějakým dobrým alkoholem...)
Recept je skoro primitivní, ale chuť mascarpone je skvělá a pro mě lahodná sama o sobě. Do korpusu opravdu doporučuji chuťově výrazné sušenky (zázvor, Lotusky, Spekulatius apod.), aby měla smetanová náplň kontrastního souseda =)
Kdybych ho již vlastnila, přidala bych do náplně éterický pomerančový olej, na který se už dlouho chystám...snad tedy příště!
Autor: Kanyla (Kamila) | |
Datum vložení: 13.09.2011 20:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz