TopRecepty.cz

Sametový švestkovo-jablečný koláč


Sametový švestkovo-jablečný koláč

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky (může být 1/2 na 1/2 bílá a celozrnná)
100 g másla
1 žloutek
30 g cukru moučka
špetka soli
1 kávová lžička skořice
2 PL studené vody

Náplň:
švestky
jablka (množství takové, abyste pokrájeným ovocem zaplnili koláčovou formu)
citronová šťáva
100 g cukru krupice (množství příp. upravte podle sladkosti ovoce)
vanilkový cukr
3 žloutky
200 ml (kelímek) smetany ke šlehání

Postup

Do mísy si prosijeme mouku a cukr, přidáme skořici a sůl, případně špětičku prášku do pečiva (v surovinách ani neuvádím, nemusí být). Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a vodu. Vidličkou vytvoříme něco jako sypkou drobenku a pak už hněteme a hněteme, až máme voňavý malý bochánek. Těsto uložíme na dvě hodiny do lednice (doporučuji čas dodržet, lépe se s ním pak pracuje).

Rozpálíme si troubu na 200°C. Mezitím vypeckujeme a na čtvrtky nakrájíme švestky, vyjádříme, oloupeme, pokrájíme a ocitrónujeme jablka, aby nezhnědla. Když je těsto vychlazené, rozválíme ho a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto rovnoměrně poklademe ovocem a dáme ještě bez náplně na 15 minut zapéct.

Troubu zmírníme na cca 190°C. Na náplň utřeme oba cukry se žloutky do světlé pěny a vmícháme smetanu. Směsí rovnoměrně zalijeme předpečené ovoce a dáme péct na dalších 20-30 minut, aby náplň ztuhla. Pokud už by vám připadalo, že povrch tmavne příliš rychle a náplň ještě není "usazená", zapněte pouze spodní pečení.

Dobrou chuť!

Poznámka

Těsto doporučuji válet na pečícím papíře, trochu se může trhat. Rozválenou placku pak přiklopte formou dnem vzhůru, obraťte, sloupněte pečící papír a těsto zarovnejte a domačkejte do formy. Není třeba vymazávat, je mastné a nepřilepí se - pokud nemáte tak zdevastovanou formu jako já.

Recept jsem si upravila na základě receptu z Ona DNES.

autor Autor: Oveska
Datum vložení Datum vložení: 01.10.2011 10:15

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz