3 vejce
100 g cukru krupice (kdo má raději sladší dá 150 g)
120 g másla (nebo Hery)
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
125 ml mléka + 3 lžíce mléka
50 g strouhaných oříšků (nebo sekaných)
1 lžička kakaa
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
trocha moučkového cukru na povrch
Bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a horkovzdušnou rozehřejeme na 150 °C, klasickou se spodním a horním ohřevem na 180 °C.Utřeme změklé máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vejce, nakonec přilejeme 125 ml mléka a mouku prosátou s práškem do pečiva.Dvě třetiny tohoto těsta nalejeme do připravené formy a celý povrch zaprášíme kakaem. Nejlépe to jde tak, že si kakao nasypeme do malého cedníku.Pak na tento kakaový povrch nalejeme zbylou třetinu těsta, do které jsme přidali oříšky a 3 lžíce mléka. Tím se vytvoří tmavý proužek oddělující mramorování.Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme orientačně asi 20 minut do růžova. Po upečení bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.Před krájením bábovku pocukrujeme.
Neměla jsem zrovna po ruce vhodnou formu, tahle byla příliš velká, bábovka je nízká a proto mramorování není nic moc. Doufám, že někdo přidá hezčí fotku!
Autor: Hella | |
Datum vložení: 10.11.2011 10:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz