Piškot:
120 g moučkového cukru
150 g změklého másla
4 vejce
100 g hladké mouky
150 g mletých ořechů (nebo mandlí či lískových ořechů)
1/2 kypřicího prášku do pečiva (6 g)
2 lžíce kakaa
1 lžíce cukru krystal (do sněhu)
Na formu:
tuk na vymazání
hrubá mouka
Tvarohový krém:
200 ml mléka
2 lžíce krupice
3 lžíce moučkového cukru
250 g tvarohu (ve vaničce)
200 g změklého másla
1 lžíce rumu
citronová šťáva z 1/2 citronu
Dále:
marmeláda
kokos
Chlebíčkovou formu o rozměrech 10x25 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme ji ale vyložit pečicím papírem.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme ne úplně pevný sníh a přidáme do něj 1 lžíci cukru. Společně došleháme do tuhého sněhu.Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a žloutky do světlé pěny. Přimícháme ořechy a střídavě lehce zamícháme sníh a mouku, kterou jsme smíchali s kakaem a kypřicím práškem. Těsto vlijeme do připravené formy.Vložíme do předehřáté trouby a nejdříve pečeme 20 minut při 150-160 °C, potom zesílíme na 175 °C a pečeme dalších asi 25 minut (celkově 45-50 minut).Z 200 ml mléka a 2 lžic krupice uvaříme kaši a necháme ji vychladnout.Máslo ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme vychladlou krupici a tvaroh. Vše pěkně spojíme v jemný krém. Dochutíme rumem a citronovou šťávou.U vychladlého korpusu vyřízneme špičatým nožem střed do tvaru trojúhelníku (nejdříve prořízneme na jedné straně a potom na druhé, jde to dobře. Prostředky na obou stranách si označíme párátky a opatrně střechu odložíme bokem.Všechny 3 budoucí vnitřní strany natřeme marmeládou a naplníme krémem. Přikryjeme střechou a zbylým krémem celou chaloupku natřeme.Posypeme kokosem a dáme do chladna ztuhnout na 2-3 hodiny, nebo přes noc.Krájíme až na druhý den.
Inspirace: časopis Katarínka-zákusky.
Rada pro "čistý řez" - nůž necháme v horké vodě prohřát, rychle otřeme a můžeme krájet, děláme to tak u každého řezu.
Autor: jahoda | |
Datum vložení: 13.11.2011 21:14 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz