Těsto:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
3/4 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
1 vejce
3/4 prášku do pečiva
Drobenka:
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
70 g másla
Na povrch:
švestky (podle potřeby)
moučkový cukr na pocukrování před podáváním
Na vymazání a vysypání plechu:
tuk
hrubá mouka
Hluboký plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Místo vymazávání ho můžeme vyložit papírem na pečení.Švestky opláchneme, necháme okapat, případně i osušíme v utěrce a odstraníme pecky.Drobenku připravíme tak, že do mísy dáme mouku, cukr a máslo nakrájené na menší kousky. Vše promneme, až se utvoří žmolky.Obě dvě mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme mléko, olej, vejce a ručním šlehačem velmi krátce prošleháme, jen do spojení těsta. Těsto můžeme smíchat i ručně vařečkou.Těsto nalijeme na připravený plech.Poklademe půlkami švestek řezem nahoru a posypeme drobenkou.Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (spodní a horní ohřev). Můžeme péct i na horkovzduch při teplotě 160 °C.Orientační doba pečení je 35 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
Uvedené množství je na hluboký plech o rozměrech 40 x 30 cm nebo malinko menších. Záleží, jak vysoký koláč chceme mít.
Autor: apfele (Alena Kovářová) | |
Datum vložení: 10.08.2008 10:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz