1 dýně hokaido (nebo máslováb- cca 1,5 kg vcelku)
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
0,5 hrnku polohrubé mouky
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 hrnek cukru krupice
2 vanilkové cukry
0,5 hrnku oleje
5 vajec
1 lžička kypřicího prášku
2 lžičky jedlé sody
1 tvaroh ve vaničce
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce mléka
3 lžíce rumu
2 lžíce rozinek
1 lžička citronové šťávy
kůra z 0,5 citronu
sůl
pár kapek olivového oleje
olej na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Nejprve připravíme tvarohovou směs: V misce smícháme tvaroh, mléko, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr a půl sáčku vanilkového pudinku. Prozatím dáme do lednice.Z dýně odstraníme jádřince, odkrájíme tuhou slupku. Dužinu pokrájíme na kostky a dáme do vroucí vody se špetkou soli a olivovým olejem povařit, dokud kostky nezměknou (dle velikosti kostek 5-10 minut).Slijeme vodu, část kostek dáme stranou a pokrájíme ještě na drobnější kostky, které později dáme do těsta (není nutné). Zbytek ponorným mixérem rozmixujeme na kaši a necháme vychladnout.V misce smícháme mouky, zbylou půlku vanilkového pudinku, citronovou kůru, kypřicí prášek a sodu.4 vejce šleháme s krystalovým cukrem, 1 vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Poté za stálého šlehání pomalinku přiléváme olej, po něm rum a citronovou šťávu.Nakonec zašleháme i vychladlou dýňovou kaši. Vařečkou vmícháme dýňové kostičky a rozinky a jako poslední sypkou směs z obou druhů mouky.Větší plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj těsto. Tvarohovou směs dáme do sáčku, ustřihneme růžek a „cikcak” postříkáme na těsto.Plech vložíme do rozehřáté trouby na 180 ºC. Pokud po vpichu špejlí do těsta na špejli neulpí žádné těsto, je upečeno.
Rozinky se mohou na nějakou dobu naložit do rumu.
Pro ještě o něco zdravější variantu lze tučný tvaroh zaměnit za polotučný nebo nízkotučný.
Buchta není žádná suchotina. :)
Autor: sardinka (Kristýna) | |
Datum vložení: 17.11.2011 10:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz