Na těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
100 g moučkového cukru nebo krupicového cukru
80 g hery nebo jiného tuku
30 g čerstvého droždí
zhruba 260 - 270 ml mléka - dle potřeby
Na náplň:
800 - 1000 g jablek na kousky nakrájených- já měla hrubě nastrouhané
1 - 2 lžíce cukru nebo dle potřeby
trošku mleté skořice
rozinky
Na drobenku:
100 g hladké mouky
80 - 100 g mletého máku
80 g moučkového cukru
120 g hery nebo jiného tuku
Do mísy dáme mouku se solí, přidáme hodně povolený nebo rozpuštěný a zchladlý tuk, cukr, vlažné mléko, rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme, až vzejde. Nebo si můžeme udělat klasický kvásek, kdy z odměřeného množství mléka odebereme asi 100 ml, přidáme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít a přidáme k ostatnímu. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
Pak těsto rozválíme na plát a dáme na velký plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólii. Pokud nemáme, plech vymažeme olejem. (Můžeme nechat těsto chvíli kynout) Na těsto rozprostřeme jablka, podle potřeby pocukrujeme, poprášíme skořicí a přidáme rozinky. Na jablka rozdrobíme drobenku, kterou připravíme tak, že smícháme mouku s mletým mákem, cukrem a přidáme ne moc tuhý tuk. Vše promneme.
Koláč necháme vykynout a vložíme péct do předehřáté trouby.
Těsto na tento koláč je obyčejnější a je bez vajec, třeba to někdo využije. Může se ještě přidat trošku citrónové kůry. Potřebovala jsem spotřebovat mák, který jsem neměla namletý ale nasekaný v tříštivém kávomlýnku. Proto jsem udělala takovou drobenku. Jablka spíš doporučuju nakrájet na dílky a poklást na těsto. Já spěchala, tak jsem nastrouhala.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 19.11.2011 23:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz